wtorek, 23 sierpnia 2011

Ciasto z jabłkami i szafranem.

Po przyjeździe od babci mamy dużo jabłek, które dosyć szybko się psują ( są z takiego rodzaju ). Dlatego trzeba było coś z nimi zrobić i oczywiście padło na jabłecznik.
Ten przepis znalazłam w książce kucharskiej, robiony pierwszy raz. Do tego na oko. Co ciekawe wyszedł i jest dobry.
W orginalnym przepisie zamiast szafranu jest kardamon, ale nie szkodzi dodać do tego cynamonu.

Ciasto z jabłkami i szafranem

Składniki:

Ciasto:
100g masła
200g cukru (niepełna szklanka)
230g mąki (cała szklanka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
150 ml mleka

Nadzienie:
1-3 jabłka
łyżka cukru
1/2 łyżki szafranu
ewntualnie płatki migdałowe do dekoracji

Najpierw robimy nadzienie. Obieramy i czyścimy jabłka, później kroimy je na cienki plastry. Wrzucamy je do zwykłej torebki foliowej, dodajemy cukier i szafran. Potrząsamy aby wszystko dobrze się wymieszało.
Tak ma to miej więcej wyglądać.

Teraz bierzemy się za ciasto. Utrzyj masło z cukrem na lekką i puszystą masę, najlepiej mikserem.Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wlewamy mleko i dobrze mieszamy. Powinno mieć taką konsystencję.
Do wcześniej natłuszczonej tortownicy i wysypanej bułką tartą wlewamy ciasto i wciskamy w nie farsz. Na wierzchu możemy posypać migdałami.
Tortownica ma mieć średnicę ok. 22cm.
Pieczemy przez 40 minut w 175 stopniach.
Możemy podawać z lodami.


4 komentarze:

  1. Wariacje na temat jabłek. Mniam! Życzę smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda smakowicie. Ale tego szafranu nie jest chyba za dużo, bo ciasto w ogóle nie jest pomarańczowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest tylko trochę do smaku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aha.
    Ciasto naprawdę apetycznie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń