Ten przepis znalazłam w książce kucharskiej, robiony pierwszy raz. Do tego na oko. Co ciekawe wyszedł i jest dobry.
W orginalnym przepisie zamiast szafranu jest kardamon, ale nie szkodzi dodać do tego cynamonu.
Ciasto z jabłkami i szafranem
Składniki:
Ciasto:
100g masła
200g cukru (niepełna szklanka)
230g mąki (cała szklanka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
150 ml mleka
Nadzienie:
1-3 jabłka
łyżka cukru
1/2 łyżki szafranu
ewntualnie płatki migdałowe do dekoracji
Najpierw robimy nadzienie. Obieramy i czyścimy jabłka, później kroimy je na cienki plastry. Wrzucamy je do zwykłej torebki foliowej, dodajemy cukier i szafran. Potrząsamy aby wszystko dobrze się wymieszało.
Tak ma to miej więcej wyglądać.
Teraz bierzemy się za ciasto. Utrzyj masło z cukrem na lekką i puszystą masę, najlepiej mikserem.Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wlewamy mleko i dobrze mieszamy. Powinno mieć taką konsystencję.
Do wcześniej natłuszczonej tortownicy i wysypanej bułką tartą wlewamy ciasto i wciskamy w nie farsz. Na wierzchu możemy posypać migdałami.
Tortownica ma mieć średnicę ok. 22cm.Pieczemy przez 40 minut w 175 stopniach.
Możemy podawać z lodami.
Wariacje na temat jabłek. Mniam! Życzę smacznego :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda smakowicie. Ale tego szafranu nie jest chyba za dużo, bo ciasto w ogóle nie jest pomarańczowe.
OdpowiedzUsuńJest tylko trochę do smaku.
OdpowiedzUsuńAha.
OdpowiedzUsuńCiasto naprawdę apetycznie wygląda. :)